Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Ansök om statsbidrag

Det finns möjlighet för kommuner längs med Göta älv att söka statsbidrag för stabilitetsförbättrande åtgärder längs med älven från SGI/Delegationen för Göta älv. Kommuner inom bebyggda områden kan även ansöka om statsbidrag till förebyggande åtgärder för naturolyckor från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

SGI finansierar konkreta geotekniska åtgärder längs Göta älv med upp till 100 procent av den totala kostnaden. Syftet är att genomföra stabilitetsförbättrande åtgärder som minskar sannolikheten för ras och skred i områden med förhöjd risk. Kommunerna ansöker om bidrag och fastighetsägare söker via kommunerna.

Läs mera om Delegationen för Göta älv.

Statliga medel finns även för att genomföra förebyggande åtgärder för naturolyckor. Dessa kan dock enbart kommuner söka, inte enskilda fastighetsägare. Ansökan görs på MSB:s webbplats. SGI i sin tur stöttar MSB vid deras prövning av statliga medel till förbyggande åtgärder.

Mer informatin om hur du ansöker om statsbidrag finns på MSB:s webbplats .

I skriften ”Förebyggande åtgärder mot skred, ras och erosion – goda exempe (PDF, 4,82 MB)l” har SGI och Räddningsverket (nuvarande MSB) sammanställt ett antal goda exempel vad gäller förebyggande åtgärder mot naturolyckor i bebyggda områden.

 

 

Senast uppdaterad/granskad: 2024-01-08
Hjälpte informationen dig?