Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Två män jobbar vid en stor kran Foto: Skanska

Fält- och laboratorieundersökning

Här beskriver vi arbetsgång och undersökningsmetoder för att ta reda på om marken är stabil eller förorenad. Det finns krav på hur omfattande en undersökning ska vara. Här hittar du information, rapporter, verktyg och annat underlagsmaterial som du kan ha nytta av i ditt arbete.

Syftet med geotekniska undersökningar är att fastställa jord-, berg- och grundvattenförhållanden på platsen. Det gör man genom att bestämma jordens och bergets geotekniska egenskaper och genom att samla in data om området. Geotekniska undersökningar utförs av många olika anledningar och är inte alltid avsedda för byggprojekt. En undersökning kan utföras i olika skeden av en planerings- eller projekteringsprocess.

Förorenade områden undersöks översiktligt för att kartlägga graden av förorening. I vissa fall vill man även kvantifiera riskerna för människors hälsa och miljön för att se om området behöver saneras. En detaljerad undersökning är nödvändig när man till exempel vill veta hur mycket av området som är förorenat.

Fält- och laboratorieundersökninar är ett av våra expertområden. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med forskning och metodutveckling. Vi har också ett geotekniklaboratorium och ett miljölaboratorium som utför laboratoriearbeten

Senast uppdaterad/granskad: 2019-01-15
Hjälpte informationen dig?