Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Fakta om inträffade skred och ras

Varje år inträffar många skred och ras, de flesta i obebyggda områden. Men också bebyggd mark drabbas. Vi samlar korta fakta om inträffade ras, skred och andra jordrörelser samt erosion i en databas.

I genomsnitt vartannat till vart tredje år inträffar ett skred som är större än 1 hektar. Under 1900-talet inträffade flera skred, som var större än 10 hektar, i bebyggda områden. Dessa orsakade betydande skador på byggnader och anläggningar och i vissa fall medförde det också förluster i människoliv.

Här finns information om några skred och ras som har inträffat i Sverige under den senaste 100-årsperioden:

Nationell skreddatabas

Skreddatabasen är en sammanställning över inträffade skred, ras, erosion och övriga jordrörelser i Sverige med tillhörande beskrivning av typ av händelse, omfattning, läge och så vidare. Uppdatering sker ungefär en gång per år.

Vissa större skred har en utförligare beskrivning i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s, Naturolycksdatabas .

Det initiala arbetet med skreddatabasen (PDF, 0,77 MB) (2001) finns dokumenterat i SGI-V512.

Senast uppdaterad/granskad: 2018-01-24
Hjälpte informationen dig?