Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Stor vägskada intill ett vattendrag. Stor del av vägen är urgröpt. Foto: SGI

Roller och ansvar

Klimatanpassning är ett av våra fyra verksamhetsområden. Vi har ett särskilt myndighetsansvar och är statens sakkunnigorgan i ras- och skredfrågor samt har ett nationellt samordningsansvar för stranderosionsfrågor. Vi arbetar förebyggande med insatser som minskar de negativa konsekvenserna av ras, skred och stranderosion i ett klimat i förändring.

För att effektivisera vårt klimatanpassningsarbete har vi beslutat att styra insatserna för klimatanpassning till de utpekade nationella riskområdena för ras, skred och erosion, höja kunskapsnivån och möjliggöra för åtgärder att komma till stånd inom de delar av landet som är mest angelägna att anpassa till ett förändrat klimat. Ett sådant arbetssätt kan ses som en tillämpning av vår handlingsplan för klimatanpassning regionalt och vi prioriterar härigenom vårt arbete för att verkligen göra skillnad utifrån de regionala och lokala behoven och förutsättningarna.

Vår roll

Inom verksamhetsområdet klimatanpassning bidrar SGI till klimatanpassningsåtgärder för att minska riskerna för ras, skred och stranderosion samt bidrar till en hållbar bebyggelse i ett klimat i förändring. Vi ska tydligt peka ut känsliga och kritiska punkter i kommunernas planering. Vi ska samordna, prioritera och stödja insatser som minskar ras- och skredriskerna längs Göta älv samt fördela statsbidrag till kommunerna länges älven för stabilitetsförbättrande åtgärder.  

Återkommande uppdrag inom klimatanpassning

Vi får återkommande regeringsuppdrag för att arbeta med frågor kopplade till klimatanpassning. Vi hade exempelvis regeringens uppdrag att identifiera särskilda riskområden för ras, skred, erosion och översvämning. Uppdraget redovisades 31 maj 2021 och genomfördes i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Läs mer om uppdraget här. 

Enligt en framtagen prioriteringsordning kartlägger vi skredriskerna utmed känsliga vattendrag. Under åren 2009-2012 hade vi i uppdrag att kartlägga skredriskerna i Göta älvdalen och därefter har vi kartlagt Norsälven, Säveån och Ångermanälven. I dagsläget pågår skredriskkartering av Viskan. Läs mer om våra skredriskkarteringar.

Nationell samverkan inom klimatanpassning

Att anpassa samhället till ett förändrat klimat kräver nya arbetssätt. Klimatanpassning måste genomföras på alla nivåer och tvärs över alla sektorer. Arbetet med klimatanpassning är också en viktig förebyggande beredskapsinsats. I den nationella strategin för klimatanpassning  lyfter regeringen fram att det svenska arbetet med klimatanpassning behöver vara vetenskapligt baserat, genomföras ur ett helhetsperspektiv och samordnas med berörda aktörer. Ras, skred och stranderosion som hotar samhälle, infrastruktur och näringsliv lyfts fram som stora utmaningar som behöver hanteras.

SGI har ett utpekat uppdrag att inom myndigheten samordna en delegation för ras, skred och erosion (tidigare kallad delegationen för ras- och skredfrågor) i samverkan med andra berörda myndigheter. Syftet med delegationen är att vara ett kontakt- och samverkansorgan mellan myndigheter för att bygga upp kunskap och kompetens samt stärka berörda aktörers förmåga att hantera frågor om ras, skred och erosion vid beslut och bedömningar.

Vi medverkar i Myndighetsnätverket för klimatanpassning , som leds av SMHI. Myndigheterna i nätverket arbetar tillsammans för att stärka samhällets förmåga att hantera de negativa effekterna av klimatförändringen. 

Vi medverkar även i MSB:s arbetsgrupp naturolyckor . Arbetsgruppen består av 15 myndigheter, SKR sam länsstyrelserepresentanter. Dess syfte är att förbättra samordningen av arbetet med att förebygga, mildra effekterna av och öka förmågan att hantera naturolyckor och naturhändelser i Sverige.

Senast uppdaterad/granskad: 2024-11-20
Hjälpte informationen dig?