Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Riskbedömning PFAS

Riskbedömning av ett område som är förorenat med PFAS skiljer sig inte från det arbetssätt som Naturvårdsverket tidigare har tagit fram för riskbedömning av förorenade områden. Ett av verktygen i en riskbedömning är riktvärden.

Preliminära riktvärden

Under 2015 tog SGI fram preliminära riktvärden för PFOS, perfluoroktansulfonat, i mark och grundvatten. De preliminära riktvärdena hittar du i publikationen Preliminära riktvärden för PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) i mark och grundvatten.

Riktvärdena tar hänsyn till de risker som ett förorenat markområde utgör, dels för människor som vistas inom området, dels för miljön inom och nedströms området. Riktvärden har tagits fram för två olika markanvändningar, känslig markanvändning (exempelvis bostäder) respektive mindre känslig markanvändning (exempelvis industrimark).

I publikationen ger vi också förslag på hur man kan hantera att det förekommer andra PFAS-föreningar än PFOS i mark och grundvatten. Publikationen innehåller också underlag som kan användas vid beräkning av platsspecifika riktvärden för PFOS.

Revidering av riktvärden

Tidigare redovisade preliminära riktvärden baseras på ett värde för tolerabelt dagligt intag (TDI) för PFOS som den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) presenterade 2008. TDI-värdet som presenterades var 150 ng/kg och dag. Sedan dess har bland annat EFSA reviderat sin rekommendation till ett tolerabelt veckointag med summahalten av PFOA, PFNA, PFHxS och PFOS. Rekommendationen om det tolerabla veckointaget av summahalten för PFAS är 4,4 ng/kg, vilket motsvarar drygt 0,6 ng/kg och dag. Läs mer i EFSA:s rapport

Med anledning av detta har SGI genomfört ett arbete med målet att redovisa generella riktvärden för PFAS i mark och grundvatten. Förslaget har varit ute på remiss och flera remissinstanser har önskat att en konsekvensanalys av de föreslagna riktvärdena genomförs. Därför genomför nu Naturvårdsverket tillsammans med SGI och SGU ett arbete där konsekvenserna av förslaget utvärderas. I uppdraget ingår även att förbättra kunskapsläget om bakgrundshalter av PFAS i mark. I avvaktan på beslut om generella riktvärden för PFAS förordar Naturvårdsverket och SGI att de preliminära riktvärdena från 2015 tillämpas. Det är summahalten av sju PFAS (PFBS, PFHxS, PFOS, PFPeA, PFHxA, PFHpA och PFOA) som ska jämföras mot de preliminära riktvärdena. Detta gäller både jord och grundvatten.

Mer information om konsekvensanalysen finns hos Naturvårdsverket .

Viktigt vid användning av riktvärdena

Riktvärdena är tänkta att användas som ett stöd i bedömningen av vilka miljö- och hälsorisker som PFAS-förorenade områden utgör för människa och miljö. De kan också användas för prioritering och bedömning av åtgärdsbehov.  

Fortsatt arbete

Vi följer det arbete som bedrivs nationellt och internationellt avseende bedömning av risker med PFAS. Detta innefattar bland annat metoder att riskbedöma andra PFAS utöver de som omfattas av riktvärdet.

För mer information om SGI:s arbeten med PFAS, kontakta Michael Pettersson. Se kontaktuppgifter till höger.

 

Senast uppdaterad/granskad: 2024-03-26
Hjälpte informationen dig?