Planärenden
Den kommunala fysiska planeringen är ett viktigt instrument för att ny bebyggelse ska lokaliseras till och placeras på mark som är lämplig med hänsyn till naturolyckor såsom ras, skred och erosion. Vi på Statens geotekniska institut kallar ras, skred och erosion för geotekniska säkerhetsfrågor.
Regeringen har gett Statens geotekniska institut i uppdrag att stödja kommuner och länsstyrelser i planprocessen när det gäller geotekniska säkerhetsfrågor. Kommuner och länsstyrelser har därför möjlighet att remittera detaljplaner och översiktsplaner till oss.
Om vi remitteras i ett tidigt skede i planprocessen skapas bättre förutsättningar för att frågorna är omhändertagna i planerna när de antas. Vi behöver normalt minst tre veckor för att kunna besvara ett ärende. I de fall kommunen remitterar ärenden direkt till oss önskar vi att kommunen informerar länsstyrelsen om det.
Vad yttrar vi oss om?
Vid planläggning av ett område är det plan- och bygglagen, PBL, som styr vilka krav som ställs. Enligt PBL ska mark- och vattenområden användas för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Bebyggelse och byggnadsverk ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till bland annat människors hälsa och säkerhet samt risken för olyckor, översvämning och erosion. I begreppet olyckor ingår ras och skred i jord, bergras och blocknedfall samt slamströmmar.
Stödet till kommuner och länsstyrelser omfattar de geotekniska underlag och de geotekniska bedömningar som görs i både översiktsplaner och detaljplaner när det gäller geotekniska säkerhetsfrågor (ras, skred, erosion, slamströmmar och bergras/blocknedfall).
I ett ärende som avser en översiktsplan yttrar vi oss om och på vilket underlag kommunen har bedömt geotekniska säkerhetsfrågor. Vi ger råd kring förbättrad hantering av frågorna i översiktsplanen och tipsar kommunen om statliga planeringsunderlag.
I ett ärende som avser en detaljplan yttrar vi oss om de geotekniska handlingar som har tagits fram som underlag för detaljplanen följer geotekniska regelverk och vägledningar. Vi ser även över om kommunen i detaljplanen har beaktat nödvändiga rekommendationer, åtgärder och restriktioner som beskrivs i de geotekniska utredningarna och som krävs för att marken ska bli lämplig utifrån geotekniska säkerhetsfrågor. Juridiska och plantekniska frågor, det vill säga hur kommunen säkerställt åtgärder och restriktioner, ligger utanför vår översyn.
Läs mer
Mer information om geotekniska säkerhetsfrågor kopplade till kommunal planering får du i vår vägledning Geoteknisk säkerhet i kommunal planering.