Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Erosion vid Skånes kust. Råå, Helsingborg 2012. Foto: SGI/Torbjörn Thuresson

Kartering av stranderosion

Vi kartlägger förhållandena för stranderosion i Sverige. Vi har översiktligt inventerat förutsättningar för stranderosion och tagit fram ett verktyg för att kunna se utsatta områden.

Inventering av förutsättningar för stranderosion

Vi har översiktligt inventerat förutsättningarna för erosion längs kuster, sjöar och vattendrag. Förutsättningar för stranderosion presenteras i en kartvisningstjänst. Det finns även skalenliga pdf-kartor att ladda ner. Kartvisningstjänsten och pdf-kartorna hittar du på våra kart- och GIS-sidor.

Kartering av sårbarhet

Vi har utvecklat ett verktyg tillsammans med SGU som belyser sårbara kustområden. Den första regionen som karterats är Skåne. Resultatet från karteringen av sårbarhet i Skåne presenteras i en kartvisningstjänst som vi kallar Kustsårbarhetsindex.

Pågående karteringsarbete

Efter Skåne fortsätter vi nu kartera Halland, Blekinge och östra Småland samt Öland och Gotland för stranderosion. Resultatet kommer senare att presenteras som en kartvisningstjänst.

Utveckling av metodiken

Vi arbetar även med att utveckla en metodik för att översiktligt kartera sårbarheten av stranderosion. Ett förslag till metodik publicerade vi 2012 i SGI Varia 641 (PDF, 5,22 MB) och omfattar i första hand kustområden. Sedan dess har nya underlag kommit till och vi fortsätter vidareutveckla metodiken. Bland annat tar vi fram en metodik som även kan användas för vattendrag.

Den metodik som kartvisningstjänsten Kustsårbarhetsindex bygger på är inte samma som den som beskrivs i Varia 641 utan har omarbetats.

Senast uppdaterad/granskad: 2018-09-27
Hjälpte informationen dig?