Om vägledningen och kartvisningstjänsten
Vägledningen är uppbyggd i flera olika sidor som stegvis förklarar skredriskkarteringen och hur den är tänkt att användas. Det finns länkar till fördjupad information för dig som vill läsa mer.
Skredriskanalysen utmed de karterade vattendragen ger en samlad översiktlig bild av risken för skred i dagens klimat och för framtidens klimat med år 2100 som målbild. Du kan utläsa skredrisken för bebyggda områden såväl som ännu ej bebyggd mark och för områden med samhällsviktig infrastruktur.
Resultatet av skredriskanalysen redovisas i kartor med tillhörande information i SGI:s rapportserier. Resultatkartor finns framtagna som visar sannolikheten för skred, konsekvensen av skred samt en skredriskkarta där de andra två kartorna har lagts ihop till en samlad bild över skredrisken för karterade områden.
- Skredriskkartan ger ett översiktligt underlag för prioritering av områden med hög skredrisk och som behöver utredas vidare.
- Skredsannolikhetskartan visar översiktligt hur stabilitetsförhållandena ser ut med dagens markutnyttjande. Vid detaljplanering och bygglov kan man använda detta som utgångspunkt vid mer detaljerade geotekniska utredningar.
- Konsekvenskartan visar översiktligt vilka konsekvenser som skred inom ett område kan innebära.
Så fungerar kartvisaren
Resultaten i form av skredrisknivå, sannolikhets- och konskevensklasser finns tillgängliga i en kartvisningstjänst som är öppen för alla användare.
I kartvisaren visas även utvalda underlagsdata som kan användas tillsammans med utredningens resultat för att få kompletterande information om området. Underlagsdata som framställts av andra än SGI visas länkade från den organisation som tagit fram informationen.
Instruktionsfilm som visar hur du använder kartvisaren