Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Stor schaktgrop och grävmaskin i samband med byggande av Metron i Köpenhamn Foto: SGI/Elin Sjöstedt

Kan bättre planering minska klimatpåverkan från geokonstruktioner?

Geokonstruktioner, såsom grundläggning, jordförstärkning, schakt och fyllning, är avgörande vid husbyggande, men de står också för betydande utsläpp av växthusgaser. I projektet PlanGeoSmart undersöker vi hur man kan minska växthusgasutsläpp från geokonstruktioner genom smart kommunal fysisk planering.

För att minska klimatpåverkan är det inte bara viktigt att använda klimatsmarta material, utan också att tänka på var och hur vi bygger. I PlanGeoSmart kommer vi att analysera växthusgasutsläpp genom svenska fallstudier. Vi kommer att fokusera på hur byggande på olika typer av mark påverkar växthusgasutsläpp från geokonstruktioner, men också hur byggnader och deras grundläggning kan utformas för att minimera utsläppen.

Eftersom svenska kommuner har planmonopol är kommunal fysisk planering ett viktigt verktyg för att forma den byggda miljön. Projektet syftar även till att undersöka hur kommunerna kan anta en mer proaktiv strategi för att minska växthusgasutsläpp från geokonstruktioner, vilket kan bidra till en mer hållbar framtid.

Projektet är tvärvetenskapligt och kombinerar kunskap och expertis från geoteknik, fysisk planering, geografiska informationssystem (GIS) och livscykelanalys (LCA).

Projektnamn
Strategisk planering för klimatsmarta geokonstruktioner - PlanGeoSmart

På uppdrag av
Projektet leds av SGI och utförs i samarbete med Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Linköpings universitet (LiU), Göteborgs stad och Bjerking.

Projektperiod
2024-2026

Finansiering
Formas, SGI, Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Linköpings universitet (LiU), Göteborgs stad och Bjerking.

Senast uppdaterad/granskad: 2024-10-24
Hjälpte informationen dig?