Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Ångermanälvens nedre del. Foto: SGI/Karin Lundström

Högsensitiv lera i Västernorrlands län

I Västernorrlands län stöter man ofta på högsensitiv lera och kvicklera i samband med geotekniska undersökningar inför väg- och järnvägsbyggen. Syftet med uppdraget var att ta reda på orsaken till de höga sensitiviteterna hos leran och om de innebär en ökad risk för skred med stor utbredning.

Resultatet av uppdraget publicerades i rapporten Högsensitiv lera i Västernorrlands län. Bildning, förekomst och egenskaper. Rapporten tar bland annat upp:

  • Bakgrunden till svensk praxis för att bestämma lerors sensitivitet samt sammanställer internationella och svenska undersökningar om lerors störningskänslighet och sprödhetsparametrar.
  • Processerna kring hur bildandet av högsensitiv lera och kvicklera går till och visar att det har funnits förutsättningar för bildning av saltvattenavsatta sediment i och omkring Bottenhavet och urlakning av dessa.
  • Sammanställningar och analyser av uppmätta sensitiviteter hos leror längs kusten mellan Hudiksvall och Örnsköldsvik. Fördelning och jämförelse av olika sensitivitetsvärden ges för jordprover från Västernorrlands län och fyra regioner utanför länet.
  • Skred som skett i Västernorrlands län, trolig skredutlösning och eventuell koppling till högsensitiv lera.
  • Resultat och förslag på arbetssätt vid projektering där det förekommer högsensitiv lera i Västernorrlands län.
  • Förslag till fortsatt utveckling.

Rapporten:
Dehlbom, B. Lundström, K. 2020, Högsensitiv lera i Västernorrlands län, Bildning, förekomst och egenskaper, Statens geotekniska institut, SGI, Linköping, 2020-12-15.

Projektnamn
Högsensitiv lera i Västernorrlands län

På uppdrag av
Trafikverket
Utvecklingsuppdrag

Projektperiod
2019–2020

Finansiering
Trafikverket

Senast uppdaterad/granskad: 2024-10-16
Hjälpte informationen dig?