Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Fotad under inspektionsresa på Göta älv, 2011 Foto: SGI/Per Samuelson

Övervakning av stabilitetsförhållanden i Göta älvdalen

Vi gör årliga besiktningsresor och direkta insatser vid fara för skred. Dessutom granskar vi alla plan- och byggärenden i området för att undvika skador till följd av skred.

Göta älv är historiskt sett det mest skredfrekventa området i Sverige. Ett skred här kan få stora konsekvenser eftersom det idag finns industriområden, bostäder och infrastruktur såsom sjöfart, väg och järnvägstrafik i området. Vattenfall bedriver elkraftproduktion i älven och flera kommuner är beroende av älven som vattenintag. Göta älv är också den enda möjligheten till avledning av vatten från Vänern.

Mot den bakgrunden har vi i uppdrag att övervaka stabilitetsförhållandena i Göta älvdalen. Det gör vi genom årliga besiktningar av strandkanten och med direkta insatser vid fara för skred. Vi har samrådsmöten med berörda länsstyrelser och kommuner och granskar alla plan- och byggärenden inom en bestämd ansvarsgräns.

Senast uppdaterad/granskad: 2022-03-01
Hjälpte informationen dig?