SGI i media
Här kan läsa om vad som skrivs om oss i medier.
Nyheter
-
19 januari 2021
Därför luktar det brandrök i Södertälje – kan fortsätta länge till
Geotekniker från Statens geotekniska institut har konstaterat att det finns en risk för skred och området ligger dessutom vid känsliga vattenförekomster.
-
11 januari 2021
Sopberg har brunnit i veckor – går inte att släcka
En mängd myndigheter har kopplats in för att hitta ett sätt att bekämpa branden, bland andra Botkyrka kommun, Länsstyrelsen, FOI och Statens geotekniska institut.
-
8 januari 2021
Kvicklera kan orsaka jordskred i Västernorrland
Enligt en ny rapport från Statens geotekniska institut finns den högsta koncentrationen av kvickleror i Ångermanälvens dalgång.
-
5 januari 2021
Geotekniker på SGI: Ingen större rasrisk i Östergötland
Geotekniker på SGI: Ingen större rasrisk i Östergötland
-
5 januari 2021
Så stor är risken för ras av kvicklera i Sverige
Hör Jörgen Sandman från Sundsvall, som överlevde jordskredet, Tomas Norberg, från räddningstjänsten som deltagit i räddningsarbetet, Helene Kennedy, avdelningschef på Statens Geologiska Institut, SGI, och Karin Holmström, planerings- och exploateringschef Lilla Edets kommun.
-
4 januari 2021
Geologen: Därför kan kvicklera vara farligt
I klippet berättar Karin Bergdahl vid Statens Geotekniska Institut om vad kvicklera är och varför den kan vara farlig.
-
3 januari 2021
Samma sorts lera i Kungälv som i norska Gjerdrum
Tobias Thorén, som är geotekniker på statens geotekniska institut, berättar att man ständigt arbetar med att förebygga dessa jordskred men att det kan vara väldigt svårt att förutspå var och när de kan ske.
-
31 december 2020
Kvicklera även i Västsverige
– Om det händer något som skakar om i leran så blir den som välling som flyter ut, säger HannaSofie Pedersen vid Statens geotekniska institut.
-
24 november 2020
Forskare i Luleå ska sanera PFAS-ämnen
Finansieringen står Statens geotekniska institut (SGI) för och projektet har beviljats 2,5 miljoner kronor.
-
23 november 2020
Så ska västsvenska kommunerna förhindra översvämningar
Kungälv: Inom Göta-Älvdalen arbetar de tillsammans med andra kommuner och SGI (statens geotekniska institut) för att identifiera områden och bevilja medel för att bekosta åtgärder mot skred.
-
12 oktober 2020
Mindre klimatanpassning när budget skärs ner
Samtidigt som MSB fick sitt anslag för förebyggande av naturolyckor krympt till en tredjedel fick Statens geologiska institut, SGI; 100 miljoner konor för att skydda kommunerna längs Göta älv från ras och skred.
-
17 september 2020
Miljögifter sprids från fiberbankar
– Genom att så mycket restprodukter från pappersmassaindustrin ansamlats i bankar så har de tagit död på den botten de ligger på, menar Gunnel Göransson, forskare på SGI.
-
3 juli 2020
Skredrisken längs Göta älv utreds
På många områden längs Göta älv är risken fortsatt hög och nu har Statens geotekniska institut (SGI) gett COWI i uppdrag att utreda stabilitetsförhållanden längs delar av älven.
-
29 juni 2020
Fortsatt utredning om risk för skred vid Gäta Älv
På många områden längs Göta älv är risken fortsatt hög och nu har Statens geotekniska institut (SGI) gett företaget COWI i uppdrag att utreda stabilitetsförhållanden längs delar av älven.
-
6 maj 2020
Unik dom om klimatanpassning i Falsterbo
Statens geotekniska institut, SGI, håller just nu på att se över sina vägledningar till kommuner, bland annat frågor om ansvar för stranderosion och kuster.
-
8 mars 2020
Experten oroad över gifter i Saxviken: ”Skulle absolut inte äta en fisk som kommer härifrån”
Umeå universitet har nämligen beviljats fyra miljoner kronor från Statens geotekniska institut för att prova en ny saneringsmetod på förorenade sediment i sjöar och vattendrag.
-
7 mars 2020
Här har havet slukat husvagnsplatser - Ystads Allehanda
Enligt en inventering från SGI finns det förutsättningar för stranderosion längs ungefär 15 procent av de svenska havskusterna.
-
22 februari 2020
Skredrisk vid Motala ström ska kartläggas
Foto: SGI och Tobias Holmqvist/SVT
-
20 februari 2020
Forskare prövar ny metod för att sanera förorenade sediment
Forskare vid Kemiska institutionen, Umeå universitet, har beviljats fyra miljoner kronor från Statens geotekniska institut för att pröva en ny saneringsmetod på förorenade sediment i sjöar och vattendrag.
-
12 februari 2020
Efter jordskredet – platsen måste bevakas dygnet runt
Det kommer att fortsätta skreda tills jorden nått jämvikt, sa Karin Odén, geotekniker och tjänsteman i beredskap vid SGI, Statens geotekniska institut, i samband med raset i november.