Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Porträttbild Rebecka Bertilsson, korridor i bakgrunden. Foto: SGI

Rebecca valde SGI för forskningens skull

2009 började Rebecca Lindvall att arbeta på Statens geotekniska institut. Efter att ha arbetat som bergmekaniker på Vattenfall i Luleå ville hon närma sig sina hemtrakter. Valet föll på SGI i Linköping där hon idag arbetar som geotekniker.

– När jag började arbetade jag mycket med ett projekt om portryck i siltslänter. Det pågick i flera år och avslutades för min del under 2014 när vi släppte en publikation om arbetet. Idag går mycket av min tid till metodutveckling på jordlaboratoriet, säger Rebecca Lindvall.

–Dessutom går mycket av min tid till arbete i stora klimatanpassningsuppdrag där vi analyserar risker för ras och skred längs olika vattendrag. Ett uppdrag jag har är att hålla i en förstudie för att undersöka olika metoder man kan använda för att prognostisera grundvattennivån. Metoden ska sedan användas i en analys av Ångermanälven, fortsätter hon.

Rebecca är också SGI:s representant i Svenska geoteknikerföreningens laboratoriekommitté. Hon arbetar även i mindre uppdrag där hon bidrar med sina insatser. Hon valde SGI på grund av arbetets inriktning mot forskning.

– Tidigare arbetade jag som bergmekaniker men forskningen och utvecklingen lockade mig. Jag ville också närmare till mina hemtrakter i södra Sverige. Men att det blev just SGI och inte någon annan arbetsgivare handlar om FoU-verksamheten.

– En annan fördel är att det här är en mindre organisation vilket gör att man som kollegor är nära varandra. Beslutsvägarna är korta. Samtidigt gillar jag att ha så många kollegor inom samma yrke. På en konsultfirma kan det finnas två geotekniker. Här är vi 30 geotekniker i samma hus som kan bolla olika problemställningar och få olika perspektiv.

I sitt arbete är Rebecca Lindvall ofta på möten eller driver projekt. Arbete i fält är mindre vanligt för medarbetarna på SGI. Vare sig det är beräkningar eller rapporter är det geotekniska arbetet ett kontorsarbete.

Vilka typer av utmaningar möter du i jobbet?

– Frågeställningar som ofta inte har klara svar. Man måste klura, och det ligger en viss subjektivitet i svaren. Ett exempel är att vi använde en metod för att prognostisera grundvattennivån för Göta älv. Men jorden är annorlunda vid Ångermanälven, så det är inte säkert att samma metod fungerar. Den här typen av utmaningar är spännande.

– Man måste även vara beredd på att kastas in i akuta projekt som inte är ens specialitet. Det du behöver då är intresse, vilja och mod. När vi fick uppdraget om tunnelbanan i Köpenhamn var det ingen som var expert inom området, men vi fick sätta oss in i det och det blev bra.

Senast uppdaterad/granskad: 2022-03-02
Hjälpte informationen dig?