Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Sulfidjord – sättningar och hållfasthetstillväxt

En studie av provbankar i Lampen och andra bankar på sulfidjord.

SGI har i samarbete med Trafikverket 2010 etablerat provbankar på sulfidjord i provfält Lampen utanför Kalix för att studera sättningar och hållfasthetstillväxt i sulfidjord. Även andra objekt på sulfidjord har studerats i sulfidjordsforskningen. Resultat från del 1 och del 2 av projektet har rapporterats i () I del 3 som utförs 2017-2021 genomförs fortsatta mätningar och analyser av provbankarna i Lampen. I denna del byggs projektet på med studie av hållfasthetstillväxt och fokus på spänningsförhållanden runt förkonsolideringstrycket. Projektet förväntas leda till kunskap att bättre kunna förutsäga vad som händer med deformationer (sättningar), portryck och hållfasthet i finkornig sulfidjord under bankar vid belastning i fält runt förkonsolideringstrycket samt förbättrade möjligheter att på ett effektivare och säkrare sätt använda förstärkningsmetoden förbelastning i sulfidjordar.

Projekten har finansierats av Trafikverket, SGI, SBUF (del 1), och Luleå tekniska universitet (del 1), och i del 2 och 3 inom ramen för BIG – Branschsamverkan i grunden.

 

 

Senast uppdaterad/granskad: 2018-04-25
Hjälpte informationen dig?