Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

En svart tavla som man använder i undervisning. Texten Skolboken geoteknik och miljögeoteknik är skriven på tavlan. Foto: Pixabay (Bilden är ett montage)

Skolboken

Geotekniska kunskaper behövs i alla skeden av planering och byggande. Konsekvenserna av olämpligt utförande, till exempel skred, sättningar, fukt och spridning av markföroreningar, är ofta dyra att åtgärda. De geotekniska riskerna för naturolyckor förväntas öka på grund av klimatförändringen.

Geoteknik är ett ord som kan låta främmande, men dess betydelse är minst sagt jordnära. Inom geotekniken tar man hänsyn till jords och bergs tekniska egenskaper när man ska använda eller bygga i marken.

Innan marken tas i bruk måste man också veta att marken inte är förorenad. Ibland behöver man först åtgärda förorenad mark innan den används. Det är det vi menar med markmiljö eller miljögeoteknik.

I Skolboken vill vi ge grundläggande kunskaper inom geoteknik och miljögeoteknik. På så sätt kan vi öka förståelsen för hur förhållanden i mark och vatten påverkar olika aktiviteter.

Från Skolboken kan du hämta material som du kan använda i skolundervisningen. Här kan du lära dig mer om våra expertområden och bakomliggande mekanismer:

Senast uppdaterad/granskad: 2019-07-09
Hjälpte informationen dig?